top of page

Zpracování placenty




O využití placenty po porodu a o jejím potenciálu

se i v ČR konečně začíná více diskutovat a informovat.


Placenta obsahuje: kmenové buňky, železo a další prvky, bílkoviny, růstové faktory, enzymy, přírodní a vašemu tělu vlastní hormony (prolaktin, oxytocin, placentární laktogen, kortikoliberin, estrogen a další), také enzymy a vitamíny (vitamin B se ničí zmrazením, vitamín K a enzymy tepelnou úpravou), imunitní faktory, imunoglobuliny a jiné biologicky aktivní látky a živiny. Její složení zcela odpovídá individuálním poporodním potřebám matky a dítěte. Výrobky z placenty pomáhají usnadnit poporodní zotavení a hormonální výkyvy.


V dnešní době se výzkumy placenty a její praktické využití zaměřují na specifické vlastnosti při hojení a snižování bolesti. Používá se při povrchových poraněních spojivky, rohovky, ošetření popálenin a léčbě chronických nehojících se ran.


Zpracování placenty není vhodné při pravidelném kouření cigaret v těhotenství, infekčních onemocněních, zánětech dělohy, plodových obalů, prsu či jiných zánětech v těle (akutních i chronických), při autoimunitních onemocněních (např. lupus) a po porodu placenty do vody. Pozitivní GBS (prokázaná přítomnost Streptokoka B), virová onemocnění (např. zarděnky) a znečištění placenty mekoniem vylučují konzumaci syrové placenty (koktejl a RAW kapsle). U porodu mrtvého miminka je možné udělat srdíčko či spirálu z pupeční šňůry na památku, amnion v epoxidu či otisk placenty.

Výhody využití placenty

  • stabilizuje hormonální hladiny, pomáhá jako prevence poporodní deprese a "baby blues" (obsahuje CRH hormon = kortikoliberin)

  • uvolňuje zásobu energie, dodává energii (obsahuje placentární laktogen a kortizon)

  • redukuje záněty a otoky, podporuje lepší hojení, regeneraci a obnovu poškozených buněk a tkání, celkové zotavení po porodu (obsahuje enzymy a kortizon)

  • podporuje imunitní systém a ochranu před infekcemi (obsahuje imunoglobuliny G a další imunitní faktory)

  • doplňuje bílkoviny, železo a pomáhá při anémii

  • pomáhá zavinování dělohy, snižuje poporodní krvácení (obsahuje oxytocin)

  • usnadňuje dlouhodobý bonding, attachment a napomáhá spouštěcímu reflexu u kojení, podporuje laktaci (obsahuje oxytocin a prolaktin, hormony nezbytné pro úspěšné kojení)

  • stimuluje produkci přirozených opiátů včetně endorfinů, které působí proti bolesti a navozují pocit spokojenosti a pohody

  • obsahuje kmenové buňky, růstové faktory, enzymy a vitamíny (B se ničí zmrazením, K a enzymy tepelnou úpravou)

Výrobky z placenty

  • enkapsulace placenty = kapsle RAW, sušené bez předchozí tepelné úpravy, a kapsle TČM, vařené v páře s dalšími ingrediencemi a až poté sušené

  • koktejl z ovoce a kousku placenty (čerstvé nebo mražené)

  • tinktura a jemnější esence z placenty macerované v alkoholu

  • homeopatika, která lze je vyrobit také z mleziva a mateřského mléka

  • kosmetika atd.: krémy, balzámy, oleje, placentová čokoláda...

  • na památku: otisk placenty, srdíčka či spirálky z pupeční šňůry (podle její délky), amnionový měsíc, šperky s pryskyřicí (amnion, kousky placenty, pupeční šňůry, kapky mateřského mléka)

Koktejl se vyrábí bezprostředně po porodu, co nejdříve, nejpozději však během prvních 24 hodin po porodu (nutné uchování placenty v lednici). Na pozdější využití lze kousek placenty zmrazit. Vhodný je pro ženy, které chtějí konzumovat placentu hned nebo dříve, než budou mít hotové kapsle. V koktejlu placentu nepoznáte, nemá výraznou chuť ani vůni. Je určená ke konzumaci výhradně pro matku dítěte.

Recept:

kousek čerstvé placenty velký asi jako 3 padesátikoruny z mateřské strany placenty, 1 banán, hrst bobulovitého ovoce a/nebo jahod (ovoce může být i mražené, lesní směs atd.), kvalitní jablečný džus nebo mošt (nebo jiný oblíbený) a trochu vody; lze přidat hrst spařené goji (po náročném porodu, císařském řezu), kousek jablka, avokáda - podle chuti

Vše rozmixujte na jemnou konzistenci a ihned dejte matce vypít. Zbytek placenty dejte do ledničky a spotřebujte do 24 hodin. Pokud placentu chcete rozdělit, a koktejl si dělat po dobu několika dnů, naporcujte ji na vhodně velké kousky a dejte v malých krabičkách, nádobkách na led či v sáčcích do mrazáku. Každý den kousek vytáhněte a udělejte z něj koktejl. Nevýhodou mražení je, že se likviduje vitamin B6. Placenta by neměla být uložena v mrazáku déle než 1 rok.

Kapsle je možné vyrobit dvěma způsoby. První je metoda TČM (Tradiční Čínské Medicíny), vyvinutá porodní asistentkou Raven Lang. Placenta se vaří v páře spolu s bylinkami, kořením a jinými přísadami. Podle čínské medicíny přidání "tepla" povzbuzuje a tonizuje, zvyšuje teplotu a energii čchi v těle a vyživuje krev. Při tomto zpracování je delší trvanlivost kapslí (až 1 rok), ale dochází ke zničení enzymů, vitamínu K a je možné také snížení obsahu hormonů. Druhá je tzv. syrová metoda. Veškerá úprava kromě prvního šokového sušení probíhá při teplotě nižší než 47°C. Tato metoda by měla zachovat více živin a enzymů, ale na úkor trvanlivosti (maximálně 6 měsíců). Je vhodná pro klienty, kteří preferují RAW stravu. Pokud se nemůžete rozhodnout, je možné zpracování obojí. Počet kapslí je podle velikosti placenty a podle druhu výrobků, které chcete připravit. Pohybuje se mezi 50-200 kusy.

Tinktura je vhodná pro období pozdější, její výroba trvá celé šestinedělí. Použití je doporučeno v případě menstruace (bolestivá menstruace, PMS, pro vás nebo vaši dceru), jako podpora laktace, při psychické zátěži, po šestinedělí po dobrání kapslí - stabilizuje hladinu hormonů a zabraňuje výkyvům nálad. Vhodná je i pro zvládnutí stresových událostí, snižuje úzkosti, při fyzické zátěži, nachlazení, rýmě, v předoperačním a pooperačním období, jako podpora trávení, v období klimakteria (pro vás i třeba vaši matku). Vyrobené množství je jeden litr. Její trvanlivost je při správném skladování doživotní. Je silná/koncentrovaná, takže z ní lze kdykoli vyrobit homeopatikum. Užívá se podle momentální potřeby, několik kapek do sklenky vody (podobně jako Bachovy kapky). Nedoporučuje se denní užívání, ale jen v případě skutečné potřeby. Vhodná je i pro děti od 12 let (některé zdroje uvádějí od 6 let).

Esence je podle definice "duše, životní síla a vnitřní povaha nebo energie z určitého místa, látky nebo osoby". Podstatou placenty je fenomenální síla léčit vás i dítě. Esence obsahuje charakteristické vlastnosti placenty ve formě koncentrovaného přírodního prostředku. Má velký hojivý potenciál, stimuluje životní sílu a uzdravuje matku a její dítě na energetické a vibrační úrovni. Má uklidňující účinky v době nerovnováhy a úzkosti, zmírňuje "baby blues" a symptomy poporodní deprese, pomáhá při hormonálních výkyvech a dodává energii v době nemoci. Výroba esence trvá 4 až 6 hodin. Je to mateřská esence, která je složená v poměru 1/1 z alkoholu a čištěné destilované vody. Může se užívat každý den a při správném skladování vydrží doživotně. Doporučená dávka je pár kapek pokaždé, když máte pocit, že potřebujete trochu povzbuzení, můžete dát také kapku vašemu dítěti (od 6 let), když je nervózní, podrážděné nebo se necítí "ve své kůži." Na rozdíl od tinktury ji lze užívat častěji.

Homeopatika mohou být vyrobena buď přímo z placenty nebo z tinktury, případně z kapslí. Jsou vhodná především pro děti, ať už na koliky, růst zoubků, záchvaty pláče atd. Jsou jejich přirozenou pomocí po celý život, tak jako placenta byla jejich životadárným zdrojem před narozením. Obsahují základní informace jejich genetického profilu, a proto mají schopnost pomoci v době emocionálních nesnází, nemoci nebo těžkého životního období. Pro matku jsou vhodná na stavy úzkostí, na hormonální výkyvy, emoční stres apod.

bottom of page