top of page

Kdo je dula?



Podpora, úleva a informace

"Dula, doula" je starý řecký název pro "služebnou, otrokyni".

Dula AmmaDula Akademie poskytuje nepřetržitou péči a laskavou podporu ženě a celé rodině v průběhu těhotenství, porodu a raných dnů rodičovství. Dula plní roli, kterou nové matky a rodiny vždy potřebovaly, je tu, aby naslouchala, důvěřovala, nesoudila. Respektuje potřeby ženy, její kompetence a práva. Cílem práce duly je posílit sebedůvěru ženy, důvěru v její vlastní tělo a v jeho úžasné schopnosti. Poskytuje kvalitní ověřené informace, kontakty na odborníky a další zdroje informací. Svou flexibilní, praktickou a emocionální podporu poskytují duly v domovech žen i v nemocnicích po celé České republice. Neposkytují žádné lékařské ani zdravotnické konzultace, vyšetření a ošetření, nejsou vyškolenými zdravotníky.

Práce duly patří mezi nezdravotnické pomáhající profese. Doplňuje práci porodních asistentek, lékařů, zdravotních sester, fyzioterapeutů, psychologů a dalších odborníků, nezasahuje do jejich kompetencí. Je tak jedním z členů týmu, který se o ženu v období těhotenství, porodu a šestinedělí stará. Většina dul je přímo zaměstnána svými klienty. Pracují se širokou škálou žen a rodin z různých komunit a s různými potřebami, a plánujících rozdílné způsoby zrození jejich dětí. Před novými rodiči stojí pestrá paleta možností, a my věříme, že existuje dula pro každou ženu.


Další definice práce a profese duly


Dula je obecně označení pro ženu, která doprovází těhotnou ženu (případně i jejího partnera nebo partnerku či širší rodinu) v těhotenství, během porodu i v poporodním období a poskytuje jim psychickou a fyzickou podporu. Smyslem její práce je přispívat k tělesné i duševní pohodě matek a novorozenců a celé nové rodiny. Doprovází, informuje, povzbuzuje, pomáhá. Na rozdíl od porodní asistentky dula neposkytuje zdravotní služby. Nenahrazuje práci lékařů, sester a porodních asistentek, doplňuje ji, spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a ostatními členy rodiny. Charakterem se práce duly řadí mezi pomáhající nezdravotnické profese. Dula je připravená ženu doprovázet jak při porodu v nemocnici, tak v porodním domě nebo při porodu doma (v ideálním případě za přítomnosti porodní asistentky nebo lékaře).


Dula pomáhá u porodu vytvořit takovou atmosféru, aby se žena cítila bezpečně, pohodlně, mohla se uvolnit a plně se soustředit jen na samotný porod. Na rozdíl od nemocničního personálu dula zná rodičku delší dobu, zná i její potřeby, přání a představy ohledně porodu, může jí proto poskytnout specifickou a individuální podporu. Snaží se ženě pomoci projít porodní zkušeností tak, aby její zážitek byl co možná nejlepší, aby porod vnímala pozitivně. A to zejména v případě, kdy se v průběhu porodu děje něco, co žena neplánovala nebo si nepřála prožít. Dula posiluje sebedůvěru ženy a pomáhá jí lépe zvládnout zákroky, které jsou nepříjemné, snižuje svou přítomností strach a napětí. Dula chápe a respektuje fyziologii porodu i emocionální a jiné potřeby rodící ženy. Uznává porod jako jeden z klíčových okamžiků v životě ženy. Uvědomuje si, že způsob, jakým žena a dítě porod prožijí, je pro oba velmi zásadní a důležitý v mnoha rovinách.

Dula je profesionál v oblasti pomáhající profese, jehož hlavní kompetencí je pečovat a provázet ženu na její individuální cestě k vlastnímu porodu v takové míře, na kterou je žena sama připravena. Dula doprovází ženu k takovému porodu, jaký si žena sama vybere, a takovým způsobem, na jakém se společně dohodnou. Dula nezasahuje do oblastí, které nejsou v její kompetenci, má kontakty na odborníky z oblastí pomáhajících profesí, kteří mohou ženu podpořit či jí pomoci v případě, že potřeby klientky již nespadají do kompetencí duly. Kvalifikovaná dula má rámcové znalosti z oboru psychologie, medicíny, legislativy, kojení a péče o dítě. Registrované duly jsou vázány etickým kodexem své organizace, měly by procházet pravidelnou supervizí a následným vzděláváním. Při výběru duly se vždy informujte o tom, jakým typem vzdělávání prošla.

Dula poskytuje

  • psychickou a fyzickou podporu ženy v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí

  • informace, odkazy na literaturu, kurzy, semináře a zdroje vycházející z vědeckých výzkumů a studií

  • pomoc s ujasněním priorit ohledně průběhu porodu, možných intervencí a zásahů

  • pomoc s přípravou porodního plánu / porodního přání / dříve vysloveného přání

  • doporučení týkající se životosprávy v těhotenství a po porodu

  • dlouhotrvající, několikatýdenní porodní pohotovost a souvislý doprovod během porodu

  • pomoc při volbě polohy a dalších nefarmakologických úlevových prostředků během porodu

  • usnadnění komunikace mezi rodičkou (či rodiči) a zdravotníky; nezastupuje ženu v komunikaci, pokud si to žena výslovně nepřeje a neošetří např. zmocněním

  • podporu pro partnera a rodinu

  • informace a podporu při zahájení kojení

  • podporu rodině v šestinedělí, předávání zkušeností, znalostí a dovedností s péčí o dítě

  • odkazy na další odborníky, zdravotníky, psychology, fyzioterapeuty atd.

Jakou přípravou procházejí duly?

Kurzy pro duly organizují nezávislé spolky. Obvykle jejich příprava zahrnuje prezenční teoretické a praktické studium různého rozsahu a obsahu, které je doplněno samostudiem, zpracováním zadaných úkolů na dané téma, online vzděláváním a následnou začáteční praxí pod dohledem zkušené duly - mentorky. Duly, které jsou členkami profesních organizací, se zavazují dodržovat jejich etický kodex. Většina dul se dále vzdělává, sleduje novinky, absolvuje školení v oblastech, které souvisejí s jejich prací. Práce duly je živnost volná, tedy žádné konkrétní vzdělání, kurz, příprava či certifikace nejsou podmínkou pro její vykonávání. Je ve vlastním zájmu dul nabízet co možná nejširší nabídku kvalitních služeb. Maximální spokojenost klientek je jejich nejlepším doporučením a zárukou výdělku.

Služby duly si hradí nastávající rodiče sami.

bottom of page